Goedaardige huidtumoren
Goedaardige huidtumoren
Fibromen
Fibromen zijn huidkleurige of lichtbruine goedaardige steelwratjes. Het is niet helemaal duidelijk hoe fibromen ontstaan. Er zijn twee soorten fibromen:
- Weke fibromen (fibroma molle) zitten meestal in de hals, onder de oksels, onder de borsten, in de liezen of op het bewegende ooglid.
- Harde fibromen (fibroma pendulans) komen minder vaak voor en zitten vaak op de armen en benen. Ze voelen aan als een hard schijfje.
Xanthelasma palpebrarum
Xanthelasmata zijn gele verkleuringen en bultjes rondom de ogen. Het is ophoping van vet op 1 plaats in de huid. De grootte varieert van enkele millimeters tot bijna het gehele ooglid. Xanthelasmata ontstaat plotseling en zonder aanleiding en het is niet bekend waarom dit enkel rondom de ogen voor komt. Wel is bekend dat mensen met verhoogd cholesterol hier vaker last van hebben.
Milia
Een gerstekorrel, ook wel milia genoemd, ziet eruit als een wit-gelig bultje dat oppervlakkig in de huid ligt. Vaak zijn het 1 tot 2 mm grote witte bolletjes gevuld met hoornmateriaal.
Verruca seborrhoïca
Verruca seborrhoïca, ook wel ouderdomswratten genoemd, ontstaan doordat de cellen van de opperhuid te snel delen. Het zijn de meest voorkomende goedaardige huidtumoren bij ouderen.
In het begin zijn het meestal geelachtige vlekjes of verhevenheden, maar met de tijd worden ze geel-bruin, bruin tot zwart; ze bereiken soms een grootte van 2-3 cm. Met het ouder worden worden ze ook meer bloemkoolachtig, wratachtig met een ruwe oppervlak. Vaak gelokaliseerd op de slapen en op de romp en de handruggen.